Geschiedenis van De Herberg

en meer over het huidige gebruik

Historie en gebruik

In de provincie Friesland en het hart van Rottevalle, vindt u de monumentale Herberg van Smallingerland. De Herberg stamt uit 1791 en is sindsdien een belangrijke sfeerbepaler in het idyllische Friese dorp. Wij zijn trots op ons unieke pand en vertellen u graag in vogelvlucht iets over de historie, de originele details die bewaard zijn gebleven én over het huidige gebruik.


Rijksmonument

De Herberg van Smallingerland is een rijksmonument en ademt uit al haar poriën de sfeer van weleer. Het bouwjaar van De Herberg van Smallingerland zou - volgens de datering in een houten stijl -1791 kunnen zijn. Dit jaartal kan ook refereren aan een verbouwing of een andere gedenkwaardige gebeurtenis. Zeker is wel dat er op de locatie van De Herberg al in 1734 een pand stond waar men pachtgeld incasseerde.


Bouwstijl

De dorpsherberg heeft een breed dwars voorhuis, daarbovenop een verdieping en een schilddak met hoekschoorstenen. Het voorhuis heeft roeden in alle kozijnen en beneden en boven zogenaamde negenruitsventers.


Voorhuis

Het brede voorhuis is de oorspronkelijke herberg. De raamblinden, de tegeltableaus, de haard, de balken: alles ademt de sfeer van lang vervlogen tijden. Het voorhuis bestaat uit de gelagkamer en de huiskamer. In de gelagkamer was vroeger het café ondergebracht, zoals de oude toog en de tapkast laten zien. In dit café zal menig verdriet verdronken, dorst gelest en handel beklonken zijn. In de huiskamer herinneren de originele bedsteden en de oude potkachel nog aan de vroegere bestemming. Tegenwoordig kunt u in het voorhuis, temidden van deze prachtige historische details, uitgebreid culinair dineren.


Opkamer

De opkamer -gesitueerd op de eerste verdieping- leent zich bij uitstek om met een gezelschap tot 20 personen helemaal privé te zijn. Bijvoorbeeld private-diner of in alle rust vergaderen.


Trochreed

De trochreed is de ruimte waar ooit paard en wagen naar binnen en buiten reden. Nu is het een sfeervolle ruimte voor ‘private dining’ en vergaderen voor gezelschappen van 20 tot 60 personen. Indien we hier ook de bar bij betrekken heeft deze ruimte voldoende capaciteit voor een receptie/borrel voor 135 personen. Als u aan tafel wilt dineren dan is de ruimte geschikt voor 80 personen. Eventueel kan de binnenplaats – de besloten tuin met terras - bij mooi weer bij de activiteiten worden betrokken.


De Bar 

Zittend aan de bar heeft u letterlijk een kijkje in de keuken. Het open keukenvenster geeft zicht op de verrichtingen van de keukenbrigade. Dit maakt de sfeer gezellig en dynamisch. De keukenbrigade is maar al te graag bereid om te adviseren en te inspireren. Kortom de perfecte ambiance voor een informele borrel voor gezelschappen tot 25 personen.


Besloten binnentuin met terras

Verscholen achter De Herberg vindt u onze besloten binnentuin met terras. Heerlijk rustig en beschut. Een ideale plek om bij mooi weer buiten te genieten. Van het eerste lentezonnetje tot aan zwoele nazomeravonden. Vanzelfsprekend serveren wij op verzoek uw diner in de frisse buitenlucht. Het terras grenst aan de bar en de trochreed. Bij mooi weer kunnen de tuindeuren open en kunnen de binnenactiviteiten naar buiten toe worden uitgebreid.


Teades Plak

'Teades Plak' was vroeger een schutstal en bood bij slecht weer onderkomen aan loslopend vee. Tegenwoordig is het een luxe gastenverblijf waar u kunt overnachten na een complete avond uit in ons toprestaurant.